28 ŞUBAT’IN KRONOLOJİSİ

0
93

1995
24 Aralık: Milletvekili genel seçimi yapıldı. Refah Partisi, medyada uzun bir süre yayınlanan anketlerin aksine, %21 oy oranıyla birinci parti oldu.
25 Aralık: Milliyet: “Refah kıl payı birinci. Seçmenden sol destekli Anayol mesajı geldi.”

1996
13 Ocak: Refah’sız bir koalisyon kurmak için çalışmalara başlandı. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a bir seçim ittifakı oluşturarak yeniden sandığa gitmeyi önerdi.
28 Ocak: Yılmaz ve Çiller koalisyon görüşmelerine başladı. Anayol hükümeti için mutabakata varıldı ve dönüşümlü başbakanlık uygulamasına karar verildi.
15 Şubat: Jandarma Genel Komutanlığı “ibadet genelgesi” yayınlandı. Genelgeyle, mescitlere rütbeli personel ile sivil memur ve işçilerin girmesi, kışla mescitlerinde ve camilerde ezan okunması; rahle, tesbih, takke gibi TSK Kıyafet Kararnamesi’ne uygun olmayan malzemelerin kullanılması yasaklandı.
6 Mart: Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz başbakanlığındaki Anayol hükümetini onayladı.
10 Mart: DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit: “Türkiye Refah Partisi’ne muhtaç olmasın diye hükümete destek verdik.”
11 Nisan: Milliyet: “Erbakan Anayol’u Sallıyor”
15 Mayıs: Anayasa Mahkemesi, RP’nin, TBMM’de yapılan hükümetin güven oylamasına ilişkin oylamaların, iç tüzüğe aykırı olduğu yolundaki başvurusunu kabul etti. Erbakan: “Anayol resmen bitti. Yılmaz görevi iade etmeli.”
6 Haziran: Üç aylık Anayol hükümeti istifa etti. Yılmaz’ın istifasına sevinen Çiller, “Ya gidecek ya gidecek demiştim. İşte gitti. Allah üç aydan fazlasını nasip etmedi. Allah’ın bir bildiği var” dedi.
7 Haziran: Cumhurbaşkanı Demirel hükümet kurma görevini Erbakan’a verdi. Koalisyon çalışmaları başladı.
28 Haziran: Refah Partisi ve DYP ortaklığında Refahyol hükümeti kuruldu. Necmettin Erbakan Başbakanlık koltuğuna oturdu. Erbakan: “Milletime müjdeler olsun.” Reuters: “Erbakan, NATO’ya bağlı modern Türkiye’nin tarihindeki ilk İslamcı Başbakan.”
8 Temmuz: Refahyol hükümeti meclisten güvenoyu aldı.
16 Temmuz: Refahyol’a güvenoyu vermeyen 8 muhalif DYP’li partilerinden istifa etti.
4 Ağustos: Erbakan’ın başkanlığındaki ilk Yüksek Askeri Şura’da 13 subay ve astsubay, irticai eylemler suçlamasıyla ordudan ihraç edildi.
4 Ekim: RP Ankara İl Teşkilatı’nın çağrısıyla, İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği katliamlar, Ankara Kocatepe Camii’nde protesto edildi. Gösteri, medya tarafından “şeriat gösterisi” olarak duyuruldu.
5 Ekim: Milliyet Gazetesi, Aczimendi tarikatı ile ilgili hazırladığı yazı dizisini yayımlamaya başladı. Tarikat lideri Müslüm Gündüz ile yapılan röportajda, Aczimendilerin “Afganistan’da devrik lider Necibullah’ı direğe asan şeriat düzenini” Türkiye’de kurmak istedikleri belirtildi.
6 Ekim: Erbakan’ın Libya ziyareti geniş yankı buldu. Sirte’deki çadırında Erbakan’ı kabul eden Libya lideri Muammer Kaddafi, Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerinden Kürt sorununa kadar birçok konuda sert eleştirilerde bulundu. Türk medyası yıldırım baskıyla olayı duyurdu.
7 Ekim: Milliyet: “Libya Faciası. Kaddafi’nin Türkiye düşmanı sözlerine Erbakan tepkisiz kaldı.”
21 Ekim: 8 Müslüman ülke tarafından oluşturulan D-8 örgütü, İstanbul’da “İslam Şurası” çerçevesinde toplandı.
3 Kasım: Balıkesir’in Susurluk ilçesi yakınlarında gerçekleşen trafik kazası büyük bir skandalı ortaya çıkardı. DYP milletvekili Sedat Bucak, Polis Okulu Müdürü Hüseyin Kocadağ ve İnterpol tarafından aranan Abdullah Çatlı, aynı otomobilde bulundu.
8 Kasım: Susurluk skandalı, İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın istifasına neden oldu.
10 Aralık: Başbakan Erbakan’ın başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura’da, irticai eylemler suçlamasıyla 58 subay ordudan ihraç edildi.
13 Aralık: Kumarhaneciler kralı Ömer Lütfi Topal’ı öldüren silahta, Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı’nın parmak izi bulundu.
28 Aralık: Aczimendi lideri Müslüm Gündüz’ün İstanbul’da bulunduğu eve polis operasyonu yapıldı. Polisin beraberinde getirdiği basın mensupları, evin her köşesini ve evde bulunan Fadime Şahin’i tüm Türkiye’ye afişe etti.

1997
3 Ocak: Aczimendi lideri Müslüm Gündüz’le aynı evde bulunan Fadime Şahin, televizyon kanallarında başından geçenleri ve tarikatları anlatmaya başladı.
6 Ocak: Fadime Şahin’in suçladığı ve her yerde arandığı iddia edilen “sahte şeyh” Ali Kalkancı, bir televizyon kanalına çıkarıldı. Kalkancı program çıkışı gözaltına alındı.
7 Ocak: Milliyet Gazetesi, tarikatlarla ilgili bir yazı dizisi yayımlamaya başladı. Bazı kadınlarla yapılan röportajlarda, tarikatların “ne kadar kötü yerler olduğu” vurgulanmaya çalışıldı.
11 Ocak: Başbakan Erbakan, Başbakanlık konutunda cemaat liderlerine iftar yemeği verdi. Fethullah Gülen yemeğe katılmadı.
30 Ocak: Sincan belediyesi, belediye başkanı Bekir Yıldız ve İran büyükelçisinin konuşmacı olarak yer aldığı Kudüs gecesi düzenledi.
2 Şubat: Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi, Ankara Sincan’da gerçekleştirilen Kudüs Gecesi hakkında inceleme başlattı.
2 Şubat: Sabah: “Bu Ne Rezalet! İran’ın Ankara Büyükelçisi Sincan Belediyesi’nin düzenlediği Kudüs Gecesi’nde şeriat çağrısı yaptı”
4 Şubat: Milliyet: “Tehlikeli Gidiş”
4 Şubat: Sincan’da askerler 20 tank ve 15 zırhlı araçla geçiş yaptı.
11 Şubat: Muhsin Yazıcıoğlu: “Sincan’dan tank geçiren ordu mensupları hakkında soruşturma açılmalı. Millete namlusunu çeviren tankları asla selamlamayız.”
12 Şubat: ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright: “Türkiye’nin laik bir ülke olması bizim için çok önemli. Bu konuyu Başbakan Erbakan’a da ilettik.”
13 Şubat: Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız ve 9 kişi, Ankara DGM tarafından tutuklandı.
15 Şubat: Ankara’da ‘Şeriata Karşı Kadın Yürüyüşü’ yapıldı. Yürüyüşe katılanlar ‘şeriata hayır’ ve ‘kara çarşafa hayır’ sloganları attı.
17 Şubat: Demirel: “Ne Cezayir, ne de İran olan Türkiye’de şeriat istenemez. Şeriat isteyen, Atatürk cumhuriyetinin koyduğu hukuk sistemine ve hukuk devletine karşı çıkıyor demektir.”
25 Şubat: Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya: “Yıllardır devletin geleceği için birinci tehdit PKK terörü idi. Ancak güvenlik güçleri görevini yaptı ve PKK olayı kontrol altına alındı. Aşırı dinci akımlar ise bugün, PKK tehdidinden daha büyük bir tehlike haline geldi.”
26 Şubat: Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, İsrail gezisi kapsamında, 1967 Arap-İsrail Savaşı’nda ölen İsraillilerin anısına Tel-Aviv’de yapılan mezarlığa çelenk koydu. Karadayı, “Rejim konusunda endişem yok. Türkiye’de demokrasi işliyor” dedi.
28 Şubat: Saat 15.00’da başlayan MGK, geceyarısı sona erdi. Askerler 18 maddelik bir yaptırım listesi sundu. Listede ‘Atatürk ilkeleri doğrultusunda Anayasa ve Cumhuriyet yasalarının uygulanmasından asla taviz verilmemesi’ gerektiği vurgulandı.

1 Mart: Cumhuriyet: “Muhtıra Gibi Tavsiye”
4 Mart: The Washington Post, silah alan RP üyelerinin 50 bini geçtiğini, bu durumun Türk ordusunda iç savaş korkusu yarattığını öne sürerek, RP’nin iyi niyetli demokratlardan değil, Batı ve İsrail karşıtı radikallerden oluştuğunu savundu.
5 Mart: Başbakan Erbakan MGK kararlarının Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesine dair belgeyi imzaladı.
17 Nisan: Kanal D’de yayınlanan bir programa katılan Fethullah Gülen, Türkiye’yi idare edenlerin gerekli performansı gösteremediklerini, “bu işi beceremedik, elimize yüzümüze bulaştırdık” deyip ayrılmaları gerektiğini ifade etti. 8 yıllık kesintisiz eğitimin İmam Hatiplere zararlı olmayacağını savunan Gülen, askerlerin bazı sivillerden daha demokrat olduklarını söyledi. RP ile ise aralarında ruh uyuşmazlığı olduğunu belirtti.
26 Nisan: Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez ve Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna, RP’nin cumhuriyetin temel niteliklerini tahrip ettiğini belirterek hükümetten istifa etti.
29 Nisan: Genelkurmay Başkanlığı, medya mensuplarına 3.5 saatlik bir brifing verdi. İç tehdidin dış tehdidin önüne geçtiğinin vurgulandığı brifingte, irtica ve PKK’nın aynı paralelde olduğu ifade edildi.
11 Mayıs: Sultanahmet’te yüz binlerin katılımıyla 8 yıllık kesintisiz eğitime karşı tarihi bir miting yapıldı. Mitingte kullanılan Kelime-i Tevhid bayrakları ve atılan sloganlar, rejimi tehdit ettiği gerekçesiyle günlerce haber yapıldı.
12 Mayıs: Milliyet: “Gövde Gösterisi”, “Refah’ın İmam Hatip Gerginliği Meydanlara Taştı. Sultanahmet Mitinginde ‘Yaşasın Şeriat! Generaller Nerede?’ Sloganları Atıldı”
13 Mayıs: MGK’da kabul edilen kararlar doğrultusunda, Kılık Kıyafet Kanunu’na aykırı hareket eden kişilere karşı “sarık operasyonu” başlatıldı. Fatih Çarşamba ve Sultanbeyli’nde sarıklı ve cübbeli kişiler gözaltına alındı.
21 Mayıs: Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, “Türkiye’yi iç savaşa sürüklediği” gerekçesiyle Refah Partisi’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.
23 Mayıs: DYP’de istifa rüzgârı başladı. Partinin önemli isimlerinin de aralarında bulunduğu birçok DYP’li partilerinden istifa etti.
26 Mayıs: Olağanüstü Yüksek Askeri Şura yapıldı. 161 subay ve astsubay ordudan ihraç edildi.
30 Mayıs: İçişleri Bakanlığı hazırladığı raporda, 28 Şubat kararlarının alınmasından itibaren 182 Kur’an kursunun kapatıldığını, 1000’e yakın öğrenci yurdunun denetlendiğini, kamu kurum ve kuruluşlarına sızmış “aşırı dinci” 12 kişinin işine son verildiğini ve “irticai faaliyetleri” sebebiyle 13 derneğin kapatıldığını belirtti.
6 Haziran: Genelkurmay Başkanlığı, tüm birliklere gönderdiği “gizli” emirde, Kombassan, Yimpaş, İhlas, Ülker, Beğendik ve MÜSİAD’dan, “irticai faaliyetlere destek sağladığı” gerekçesiyle alışveriş yapılmamasını ve bu kuruluşların ihalelere alınamamasını istedi.
9 Haziran: Adalet Bakanı Şevket Kazan, Genelkurmay’ın irtica brifingine katılacak olan hâkim ve savcılara izin vermedi. Genelkurmay rest çekti: “Meşrutiyetin savcıları gelmez.”
10 Haziran: Genelkurmay, hâkim ve savcılara irtica brifingi verdi. Genelkurmay Karargâhı’nda gerçekleşen brifinge, yüksek yargı başkan ve üyelerinin de aralarında bulunduğu 400 hâkim ve savcı katıldı.
11 Haziran: Genelkurmay, yargı mensuplarının ardından medyaya da irtica brifingi verdi. 12 Mart ve 12 Eylül bildirilerini çağrıştıran ifadelerin kullanıldığı brifingte, irtica tehdidinin cumhuriyete cihat açtığı belirtilerek, “rejimi silahla korumak”tan söz edildi.
12 Haziran: Milliyet: “Ordudan Son Uyarı”
12 Haziran: Hürriyet: “Gerekirse Silah Bile Kullanırız”
12 Haziran: Batı Çalışma Grubu: “İrticacıların yaptığı her şeyi izliyoruz.”
14 Haziran: Ankara Etimesgut’taki zırhlı birliklerden hareket eden tankların öğle saatlerinde bir kez daha Sincan’dan geçtiği söylentisi çıktı.
18 Haziran: Necmettin Erbakan, başbakanlıktan istifa etti. Refahyol’un 355 günlük iktidarı sona erdi.
20 Haziran: Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a verdi.
25 Haziran: Newsweek: “Erbakan, Allah’la Ordu Arasında Kaldı”
30 Haziran: 55. Hükümet, Mesut Yılmaz başbakanlığında ANAP, DSP ve DTP’den oluşan koalisyon tarafından kuruldu.
1 Ağustos: Yüksek Askeri Şura neticesinde, 73 subay ve astsubay irticai faaliyetleri olduğu gerekçesiyle ordudan ihraç edildi.
3 Ağustos: Batı Çalışma Grubu, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan muhafazakâr insanları fişleme faaliyetlerine başladı. Bu kapsamda, namaz kılanlar ve eşi başörtülü olanlar tespit edildi.
16 Ağustos: 8 yıllık kesintisiz eğitim yasası, meclisten geçti. 8 yıllık ilköğretim zorunlu hale geldi. İmam Hatip Liseleri’nin orta kısımları kapatıldı.
17 Ağustos: Milliyet: “Sekiz Yıl Zaferi”
25 Ağustos: Eyüp Sultan Camii’nde, kesintisiz eğitimi protesto etmek amacıyla toplu sabah namazlarına başlandı.
11 Eylül: Batı Çalışma Grubu’na ait belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle yargılanan Onbaşı Kadir Sarmusak, kendisini yargılayan askeri savcı da dâhil 3800 kişinin telefonunun dinlendiğini belirterek, “Askerler herkesi dinledi. 55. Hükümetin kuruluşunu anlatırsam çok kişi zorda kalır” dedi.
13 Eylül: Genelkurmay Genel Sekreteri Tüm. Erol Özkasnak: “Batı Çalışma Grubu devam edecek. Hatta eskiden günde bir kez toplanırdı. Şimdi iki kez toplanıyor. Sabahlara kadar uykusuz çalışıyorlar.”
9 Ekim: Meral Akşener: “Genelkurmay kanunlara aykırı olarak bir casusluk masası kurmuştur. Genelkurmay 65 milyon insanı fişliyor. Valiyi, kaymakamı, öğretmeni, doktoru fişliyor. Asıl insanları bölen bunlar.”
22 Ekim: Hüsamettin Cindoruk: “Yasama, yürütme, yargının ve dördüncü kuvvet saydığımız basınımızın yanı sıra, bugün fiili olarak işleyen beşinci kuvvet ortaya çıkmıştır. Bu da Demirel’dir.”
31 Ekim: Milli Güvenlik Kurulu’nda, 1992 tarihli Milli Güvenlik Siyaset Belgesi yeniden şekillendirildi. Belgeye, “irticanın öncelikli tehdit konumuna geldiği” ifadesi eklendi.
18 Kasım: Anayasa Mahkemesi’nde Refah Partisi’nin kapatılma davasına başlandı. Necmettin Erbakan ilk gün 4,5 saat savunma yaptı.
28 Kasım: Sivas davası sonuçlandı. 33 kişi idam cezasına çarptırıldı.
6 Aralık: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 kişilik işadamı grubuyla Siirt’i ziyaret etti. Cumhuriyet Meydanı’nda halka seslenen Erdoğan, Ziya Gökalp’ın “Asker Duası” adlı şiirini okudu.
23 Aralık: MGK’da askerler, irticai faaliyetlere karşı sosyal ve ekonomik yaptırımların hızlanmasını ve “İslami sermayenin” yakın takibe alınmasını istedi.
25 Aralık: Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından düzenlenen törende, Fethullah Gülen’den “Ulusal Uzlaşma Ödülü” aldı.

1998
16 Ocak: Refah Partisi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş’ın açtığı davada, “Laik cumhuriyet ilkesine aykırı eylemlerin odağı olduğu” iddiasıyla kapatıldı. Necmettin Erbakan ile birlikte 6 parti üyesi hakkında 5 yıl siyaset yasağı getirildi.
2 Şubat: Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 5. sınıftan sonra Kur’an kurslarına gidilebileceğini öngören yönetmeliği, Danıştay tarafından 8 yıllık kesintisiz eğitime uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.
10 Şubat: Başbakan Mesut Yılmaz, bir genelgeyle, memurların kılık kıyafetlerinin, yöneticiler tarafından sürekli kontrol edilmesini istedi.
11 Şubat: Başbakan Yılmaz, vali ve kaymakamları, bölücülük ve irticayla mücadele için kurulan Sivil Çalışma Grubu’nun (SÇG) üyesi yapan bir genelge yayınladı.
17 Şubat: Genelkurmay Başkanlığı, askeri birliklere kurban genelgesi gönderdi. Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir imzalı genelgede, askerdeki kasapların Türk Hava Kurumu’nun kurban kesim merkezlerinde görevlendirilmesi, derilerin THK’ya verilmesi istendi.
23 Şubat: İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, “başörtülü-sakallı” öğrenciler konulu bir genelge yayımladı. Genelgede, kız öğrencilerin başörtülü, erkek öğrencilerin sakallı olarak ders, staj ve uygulamalara alınmaları yasaklandı.
13 Mart: Rektörler Komitesine katılan 71 üniversite rektörü, MGK Başmüşaviri Emekli Albay İbrahim Barutçuoğlu’ndan irtica brifingi aldı. Brifing sonrası, üniversite rektörlerine, başörtüsü yasağını uygulamaları yönünde talimat verildi.
14 Mart: Genelkurmay Başkanlığı, tarikatçı olduğu iddiasıyla 36 vali ve 371 kaymakam hakkında hazırladığı raporu, “gereğinin yapılması” isteğiyle İçişleri Bakanlığı’na gönderdi.
17 Mart: Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Genelkurmay Karargâhı’nda askerlerden irtica brifingi aldı.
24 Mart: Hürriyet: “İrticaya Karşı Topyekûn Savaş”
19 Nisan: Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu: “Türkiye cezaevine dönüyor.”
21 Nisan: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siirt’te okuduğu Ziya Gökalp şiiri sebebiyle, Diyarbakır DGM tarafından 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
22 Nisan: Hürriyet: “Muhtar Bile Olamaz”
24 Mayıs: Vakıf yöneticilerinin evlerine seri baskınlar düzenlendi. Akabe Vakfı yöneticileri gece yarısı yapılan baskınla gözaltına alındı.
12 Haziran: Türkiye genelinde yapılan Anadolu ve Fen Liseleri’ne giriş sınavına, başörtülü öğrenciler alınmadı.
16 Haziran: Yüksek Askeri Şura kararları neticesinde, 159 subay ve astsubay irticai faaliyetleri olduğu gerekçesiyle ordudan ihraç edildi.
19 Haziran: Başörtüsü mağdurları tarafından organize edilen İstanbul’dan Ankara’ya Özgürlük Yürüyüşü başladı.
18 Ağustos: İstanbul 6. İdare Mahkemesi, kanunlarda başörtüsü yasağının olmadığına, İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu’nun kanuna aykırı davrandığına karar verdi.
24 Eylül: Yargıtay 8. Dairesi, Recep Tayyip Erdoğan hakkında verilen hapis cezasını onadı. Onbinlerce İstanbullu, Erdoğan’a verilen cezayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde protesto etti.
10 Ekim: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş: “Tayyip davasında karar veren arkadaşlarım bu kadar baskıya rağmen, Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçek kahramanlarıdır.”
11 Ekim: Başörtüsü yasaklarına karşı Türkiye genelinde yüz binlerce kişi tarafından “İnanca Saygı ve Düşünce Özgürlüğü İçin El Ele” eylemi düzenlendi. Olaysız devam eden eyleme polis müdahale etti ve 600’den fazla kişi gözaltına alındı.
5 Kasım: Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığını düşürdü.
26 Kasım: Cumhurbaşkanı Demirel: “28 Şubat kararları yürürlüktedir ve yeniden kurulacak hükümetin en önemli görevlerinden biri olacaktır.”

1999
22 Mart: Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, Siyasi Partiler Yasası’na aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Fazilet Partisi’nin kapatılması istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.
18 Nisan: Milletvekili genel seçimleri yapıldı. DSP %21 oy oranıyla birinci parti olurken, Fazilet Partisi %15 oyla üçüncü parti oldu.
2 Mayıs: Fazilet Partisi’nden İstanbul Milletvekili seçilen Merve Kavakçı, Meclis Genel Kurulu’na başörtülü olarak girdi. Kavakçı’nın yemin etmesini engellemek için kürsüyü abluka altına alan DSP milletvekilleri, 45 dakika boyunca “dışarı” sloganıyla tempo tuttu. Hiddetle kürsüye gelen Başbakan Ecevit, “Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Bu hanıma haddini bildirin” dedi.
3 Mayıs: Milliyet: “Türban Sabotajı”
3 Mayıs: Ankara DGM Başsavcılığı FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı hakkında, “Halkı, din, mezhep, sınıf ve bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça kışkırtmak” iddiasıyla soruşturma başlattı.
8 Mayıs: Fazilet Partisi’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’nde dava açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, iddianamede Fazilet Partisi için “habis-ur”, yöneticileri için ise “kan içen vampirler” tanımlamalarını kullandı.
13 Mayıs: Milletvekili Merve Kavakçı, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarıldı.
28 Mayıs: DSP, MHP ve ANAP koalisyon protokolünü imzaladı. Protokolde, “türbanın kamu kurumlarında siyasal simgeye dönüştürülmesine karşı yasal önlemlerin sürdürüleceği” belirtildi.
22 Haziran: Fethullah Gülen: “Ordusuna, milletine laf ettirmeyen cephedeyim. Atatürk’ü hedef alan sözlerim sürç-ü lisan.”
22 Temmuz: Kur’an-ı Kerim’in 12 yaşından önce öğrenilmesini yasaklayan yasa tasarısı, DSP, MHP ve ANAP’ın oylarıyla kanunlaştı.
2 Ağustos: YÖK Başkanı Kemal Gürüz: “Türban yasağına uymayan gider.”
3 Eylül: Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu: “28 Şubat bir süreçtir. İrtica tehdidi bin yıl sürerse, 28 Şubat da bin yıl sürecek.”
4 Eylül: Başbakan Bülent Ecevit: “İrticai yayınlarla orduyu o kadar tahrik ettiler ki, Genelkurmay Başkanı da patladı.”
18 Ekim: Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, Terörle Mücadele Polisleri ve kalabalık bir gazeteci ordusuyla, milletvekili Merve Kavakçı’nın evine gece yarısı baskını yaptı. Kavakçı’nın evine girmek isteyen polisler bazı milletvekilleri tarafından engellendi. Olay, basın tarafından Türkiye’ye izlettirildi.
18 Ekim: Zaman Gazetesi’ne başörtüsü ile ilgili görüşlerini açıklayan Fethullah Gülen; “İman ve Allah sevgisine şiddetle ihtiyaç duyulan günlerde, usul sayılmayan konularda takılıp kalınmaması gerektiğini” söyledi.
21 Ekim: Atatürkçü kimliğiyle tanınan Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.
23 Ekim: Ahmet Taner Kışlalı’nın cenazesine, kuvvet komutanları ve generaller de dâhil Ankara’daki bütün subay ve astsubaylar katıldı. Kocatepe Camii’ndeki törende, “Kahrolsun Şeriat” sloganları atıldı.
29 Ekim: Terörle Mücadele ekipleri, DGM başsavcılığının talimatı doğrultusunda Akit Gazetesi’ne baskın yaptı.
9 Aralık: Danıştay: “Laik eğitime, yükseköğretim düzenine aykırı eylemler demokratik olamaz. Rektör, üniversitede huzur bozan eylemleri, laiklik ilkesini de gözeterek önleyebilir.”
12 Aralık: İnsan Hak ve Özgürlükleri Platformu tarafından, “İnanca, Düşünceye ve Emeğe Saygı İçin El Ele Zinciri” oluşturuldu. Türkiye çapında oluşturulan zincire on binlerce kişi katıldı.

2000
28 Ocak: İrticai faaliyetleri içeren Başbakanlık Takip Kurulu Raporu yayımlandı. Raporda, yükseköğrenimde, doçent ve doktor unvanlı birçok Hizbullahçının olduğu ve militanların “Çağrı”, “Çöl Aslanı” ve “Minyeli Abdullah” gibi filmlerle psikolojik olarak hazırlandığı açıklandı.
7 Şubat: Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim 6,7, ve 8. sınıflara, cinsel eğitim dersleri koyma kararı aldı.
22 Şubat: Milliyet: “Cinsellik Zili Çaldı”
25 Nisan: TBMM’de grubu bulunan 5 siyasi partinin genel başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’i cumhurbaşkanlığına aday gösteren öneriyi imzaladı.
5 Mayıs: Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. Cumhurbaşkanı seçildi.
13 Eylül: Milli Gençlik Vakfı’nın şubeleri, kuruluş amaçlarının dışında faaliyet gösterdikleri iddiasıyla yurt genelinde kapatılmaya başlandı.
2 Ekim: Başörtüsü eylemlerini organize ederek güç toplamaya ve şer’i esaslara dayalı devlet düzeni kurmaya çalıştıkları iddiasıyla “Malatyalılar Grubu”na yönelik 28 ilde düzenlenen operasyonlarda, 285 kişi gözaltına alındı.

2001
22 Haziran: Anayasa Mahkemesi, “laik cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri nedeniyle” Fazilet Partisi’nin temelli kapatılmasına karar verdi. Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden oldukları gerekçesiyle Nazlı Ilıcak ve Bekir Sobacı’nın milletvekillikleri düşürüldü, Merve Kavakçı’ya 5 yıl süreyle siyasi yasak getirildi.
22 Haziran: Necmettin Erbakan: “Demokrasilerde parti kapatma diye bir şey yok. Onun için kapatma kararının bir toz kadar değeri yoktur. Kapıdaki levhayı değiştirir, yola devam ederiz.”
20 Temmuz: Milli Görüş’ün 5. Partisi “Saadet Partisi” adıyla, Recai Kutan başkanlığında kuruldu.
14 Ağustos: Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki siyasi oluşum tarafından, Adalet ve Kalkınma Partisi kuruldu.

2002
9 Ocak: Anayasa Mahkemesi, Ak Parti Genel Başkanı ve kurucu üyesi Recep Tayyip Erdoğan`ın kurucu üyelikten çıkarılması için AK Parti’ye ihtar verilmesini kararlaştırdı.
10 Ocak: Milliyet: “Tayyip İçin Deniz Bitti”
17 Nisan: AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın 1992 yılında Rize’de yaptığı bir konuşmanın kaseti, 10 yıl sonra bir televizyon kanalında yayınlandı. Ankara ve Erzurum DGM Başsavcılıkları, konuşmada orduya ve laikliğe hakaret edildiği gerekçesiyle soruşturma başlattı.
23 Nisan: Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu: “Erdoğan’ın düşüncelerinde değişen bir şey yok. 70 yıldan beri siyaset sahnesinde düşünceler devam ediyor. Biz boşuna demedik ‘28 Şubat bin sene devam eder’ diye.”
25 Nisan: Başbakan Bülent Ecevit, AK Parti’nin karanlık bir geçmişin mirasçısı olduğunu belirterek, ilk seçimde sabun köpüğü gibi dağılacağını açıkladı.
21 Haziran: Rahim kanseri tedavisi gören ve böbrek yetmezliği nedeniyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gelen 71 yaşındaki Medine Bircan’ın, sağlık karnesindeki fotoğrafının başörtülü olması sebebiyle diyalize bağlanmadığı ortaya çıktı.
27 Haziran: Sağlık karnesindeki başörtülü fotoğrafına, fotomontajla peruk takılarak günler sonra tedavisine başlanılan Medine Bircan vefat etti.
8 Temmuz: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Kültür Bakanı İstemihan Talay, Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, Devlet Bakanı Recep Önal ve Devlet Bakanı Hasan Gemici hükümetteki görevlerinden ve DSP’den istifa etti.
15 Temmuz: DSP’den istifa eden milletvekili sayısı 53’e ulaştı.
31 Temmuz: TBMM, erken genel seçimin 3 Kasım 2002 tarihinde yapılmasını kararlaştırdı.
13 Eylül: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ve kapatılan RP’nin Genel Başkanı Erbakan’ın, 3 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı olamayacaklarını öne sürerek Yüksek Seçim Kurulu’na ihbar yazısı gönderdi.
3 Kasım: Milletvekili genel seçimleri yapıldı. % 34 oy alan AK Parti, 363 milletvekiliyle tek başına iktidar oldu. Meclise AK Parti’yle birlikte sadece,% 19 oy alan CHP girdi. İktidardaki DSP, %1 oy aldı.
10 Kasım: AK Parti, Siirt’te seçimlerin usulsüz yapıldığı gerekçesiyle, iptal için Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu.
16 Kasım: Cumhurbaşkanı Sezer, Çankaya Köşkü’nde kabul ettiği AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül’ü, hükümeti kurmakla görevlendirdi.
2 Aralık: 3 Kasım 2002`de Siirt’te yapılan milletvekili seçim işlemlerindeki eksikliğin seçim sonuçlarına etkili olduğu sonucuna varan Yüksek Seçim Kurulu, oybirliğiyle seçimin yenilenmesine karar verdi.
13 Aralık: TBMM’de yapılan anayasa değişikliği neticesinde, Erdoğan’ın Siirt konuşmasından dolayı siyasi yasağına yol açan 312’nci madde mahkûmiyeti, Anayasa’nın milletvekili seçilebilmeye engel teşkil eden yasaklar kapsamından çıkarılmış oldu.

2003
7 Ocak: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu, Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 3 Kasım seçiminin devamı olduğu gerekçesiyle Siirt seçiminde aday olamayacağını açıkladı.
8 Ocak: Genelkurmay Başkanı Özkök, ”28 Şubat süreci devam ediyor mu?” sorusuna, “28 Şubat irticaya karşı o dönem alınan önlemlerdir. İrticai tehdit devamlı sırtımızda. Tehdit devam ettiğine göre sorunuz cevaplanıyor” karşılığını verdi.
27 Ocak: AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, 9 Mart’ta Siirt’te yapılacak ara seçimde milletvekili adayı olacağını açıkladı.
23 Şubat: Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan’ın 5 yıllık siyasi yasağı sona erdi.
9 Mart: Siirt’te milletvekilli yenileme seçimi yapıldı. AK Parti’nin %84 oy oranıyla 3 milletvekilinin 3’ünü de aldığı seçimde, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi.
10 Mart: Milliyet: “Tam İktidar Oldu”
11 Mart: Başbakan Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e 58. Hükümet’in istifasını sundu. Sezer, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.
28 Ağustos: Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök, 30 Ağustos resepsiyonu için eşleri başörtülü olan milletvekillerine “eşsiz” davetiye gönderdi.
20 Ekim: Cumhurbaşkanı Sezer’in, Çankaya Köşkü’nde vereceği Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu için, eşi başörtülü olanlara “eşsiz”, başörtülü olmayanlara “eşli” davetiye olmak üzere iki ayrı davetiye göndermesi tartışmalara neden oldu.
25 Ekim: YÖK’ün çağrısıyla bir araya gelen üniversite rektörleri ve öğretim üyeleri, Anıtkabir’i ziyaret ederek, “Cumhuriyete Saygı” yürüyüşü yaptı. Yürüyüş esnasında, “Ordu Göreve” pankartı taşıyan katılımcılar, laiklik sloganları attı.
7 Kasım: Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, şapkalı, fesli, sarıklı, peçeli, başörtülü olarak duruşma salonunda bulunulmasının, duruşma salonlarının hukukun mabedi sayılması niteliği, ciddiyeti ve saygınlığı ile bağdaşmayacağını açıkladı.

2004
28 Mart: Türkiye genelinde yapılan yerel seçimlerde, AK Parti %41 oy oranıyla birinci parti oldu. En yakın rakibi CHP ise %18 oy aldı.
28 Mayıs: Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, gençlerin İmam Hatip Liselerine yönelmelerinin özendirilmesi amaçlandığı gerekçesiyle, üniversiteye girişte uygulanan katsayı oranlarını eşitleyen kanunu veto etti.
29 Haziran: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Leyla Şahin’in, başörtüsü yasağına yönelik açtığı davayı karara bağladı. Başörtüsü yasağının insan hakları ihlali olmadığını belirten mahkeme, üniversiteye girenlerin laiklikten kaynaklanan yükümlülükleri kabullenmiş olduklarını belirtti.

2005
25 Nisan: Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin: “Anayasa’daki laik düzenlemeler kaldığı sürece, türbanlı kızların yükseköğretim kurumlarına öğrenci sıfatıyla, öğrenimlerinden sonra resmi dairelere kamu görevlisi olarak girmelerini sağlayacak tüm yasal düzenlemeler Anayasa’ya aykırı olacaktır.”
11 Haziran: Anıtkabir’de ilk kez Ata’ya saygı gecesi düzenlendi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına’nın organizesiyle düzenlenen geceye Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesi ile CHP Genel Başkanı Baykal ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer katıldı.
26 Aralık: YÖK, laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle İmam Hatip liselilerin üniversiteye girişte karşılaştığı katsayı engelini kaldıran yönetmeliğin iptali için Danıştay’da dava açtı.

2006
1 Mayıs: Süleyman Demirel: “Türkiye laiklikten vazgeçemez. Herkes aklını başına toplasın. Türban özgürlük falan değildir. Bu gericiliktir. İlle başı bağlı okumak istiyorsan, başı bağlı olarak okunabilen yerler var, oraya git. Arabistan’da falan öyle yerler vardır, oraya gidin. Orada okuyun.”
5 Mayıs: Cumhuriyet Gazetesi’nin Şişli’deki binasının bahçesine kimliği belirsiz kişilerce pimi çekilmemiş bir el bombası atıldı.
17 Mayıs: Danıştay 2. Dairesi’ne, daire üyeleri toplantı halindeyken silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda, Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin öldü, Daire Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayfer Özdemir ve Ayla Gönenç ile Tetkik Hâkimi Ahmet Çobanoğlu yaralandı. Saldırıyı düzenleyen Avukat Alpaslan Aslan, binadan çıkamadan yakalandı.
17 Mayıs: Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer: “Bu saldırı kişisel değildir, laik cumhuriyete yöneliktir ve tarihe kara bir leke olarak geçecektir.”
18 Mayıs: Milliyet: “Laikliğe Kurşun”
2 Ekim: Harp Akademileri Komutanlığı’nda konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ”Türkiye’de irtica tehdidi vardır ve bu tehdide karşı her türlü önlem alınmalıdır” dedi.
5 Kasım: Bülent Ecevit, tedavi gördüğü Ankara GATA’da hayatını kaybetti.
17 Kasım: Ankara’da yapılan 17. Milli Eğitim Şurası’nda ÖSS’de katsayı farkının kaldırılması kararlaştırıldı.

2007
29 Mart: Nokta dergisi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen darbe günlüklerini yayımladı. Yayımlanan haberde dönemin kuvvet komutanlarının, AK Parti hükümetinin izlediği politikalardan rahatsız olduğu ve 2003-2004 yıllarında Sarıkız, Ayışığı ve Yakamoz kod adlı darbe planlarını hazırladıkları deşifre edildi.
12 Nisan: Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt: “Cumhuriyetin temel değerlerine, laik, demokratik hukuk devleti idealine devletin üniter yapısına sözde değil özde bağlı bir cumhurbaşkanının seçileceğine inanıyor, umut ediyoruz.”
13 Nisan: Vatan: “Sözde Değil Özde Laik Başkomutan”
14 Nisan: “İrtica tehdidi”ne karşı düzenlenen Cumhuriyet mitinglerinin ilki, Ankara’nın Tandoğan Meydanında yapıldı.
20 Nisan: Darbe günlüklerini yayımlayan Nokta Dergisi kapatıldı.
24 Nisan: Başbakan Erdoğan AK Parti meclis grubu toplantısında, partisinin Cumhurbaşkanı adayının Abdullah Gül olduğunu açıkladı.
27 Nisan: TBMM’de Cumhurbaşkanlığı için ilk tur oylama yapıldı. ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu oylamaya dakikalar kala meclise girmeyeceklerini açıkladı. CHP 367 milletvekilinin toplanmadığı gerekçesiyle, oylamayı Anayasa Mahkemesi’ne götürdü.
27 Nisan: TSK, Türk siyasi tarihindeki ilk e-muhtırayı, internet sitesi aracılığıyla verdi: “İrticai anlayış, son günlerdeki bazı gelişmeler ve söylemlerden cesaret almaktadır. TSK, laikliğin kesin savunucusudur ve bu konuda taraftır. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün, ‘Ne mutlu Türküm diyene’ anlayışına karşı çıkan herkes, Türkiye Cumhuriyeti’nin düşmanıdır.”
28 Nisan: Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek: “Başbakanlığa bağlı bir kurum olan Genelkurmay’ın hükümete karşı bir ifade kullanması, demokratik bir hukuk devletinde düşünülemez. Genelkurmay hükümetin emrindedir.”
29 Nisan: İstanbul Çağlayan’da Atatürkçü dernek ve vakıfların organizesiyle “Cumhuriyet Mitingi” yapıldı. Laik ve demokratik Türkiye için ant içen katılımcılar, “Çankaya’nın yolları şeriata kapalı” sloganını attı.
29 Nisan: Cumhuriyet: “En Büyük Uyarı.”
1 Mayıs: Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu geçersiz saydı. Hükümet erken seçim kararı aldı.
5 Mayıs: Manisa, Çanakkale ve Marmaris’te “Cumhuriyet’e Sahip Çık” mitingi yapıldı.
13 Mayıs: İzmir Gündoğdu Meydanı’nda Cumhuriyet Mitingi yapıldı.
14 Mayıs: Hürriyet: “İşte Atam İzmir”
22 Temmuz: Milletvekili genel seçimi sonuçları açıklandı. AK Parti, %47 oy oranıyla tek başına iktidar oldu. CHP-DSP ittifakı %20’de kaldı. Devlet Bahçeli: “AKP’nin bu kadar hata, bu kadar yanlışına rağmen oylarını bu kadar artırması hayret edilecek bir şey. Nasıl oluyor, anlamakta zorluk çekiyorum.”
23 Temmuz: Financial Times: “Laik Kesime ve Orduya Darbe”
27 Ağustos: Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, 30 Ağustos mesajında laik ve demokratik yapıyı bozmak için yürütülen sinsi planların her geçen gün farklı şekillerde ortaya çıktığını belirtti.
28 Ağustos: Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı oylamalarının 3. turunda, 339 oy alarak Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı seçildi.
19 Eylül: Başbakan Erdoğan, yeni anayasanın bir parçası olarak başörtüsü yasağının kaldırılması gerektiğini açıkladı.
21 Ekim: Cumhurbaşkanını halkın seçmesini de içeren anayasa değişikliği referandumu yapıldı. Değişiklik paketi %69 “Evet” oyuyla kabul edildi.
10 Aralık: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erdoğan Teziç’ten boşalan YÖK Başkanlığı’na, ODTÜ Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ı atadı.
14 Aralık: Yusuf Ziya Özcan: “Yasaklar kalkacak.”

2008
1 Şubat: Üniversitelerarası Kurul “üniversitelerdeki kıyafet sorunu” gündemiyle ODTÜ’de olağanüstü toplandı. Toplantıdan sonra yayımlanan bildiride, “türban konusunda Anayasa ve yasalarda yapılması öngörülen değişikliklerin Cumhuriyetin laiklik ilkesini ortadan kaldırma çabalarını artıracağı” savunuldu.
9 Şubat: 18 Hukuk Fakültesi Dekanı, başörtüsü düzenlemesine ilişkin bildiri yayınladı: “Laikliği ortadan kaldıracak gelişmelerin yaratacağı sorunları kaygı ile izlediğimizi kamuoyuna duyurmayı görev saymaktayız.”
9 Şubat: Üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldıran anayasal düzenleme, meclis genel kurulunda 411 milletvekilinin oyuyla kabul edildi.
10 Şubat: Hürriyet: “411 El Kaosa Kalktı”
21 Şubat: Cumhurbaşkanı Gül, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören anayasa değişikliğini onayladı.
24 Şubat: YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversite rektörlüklerine, başörtüsü yasağının uygulanmamasına yönelik bir genelge gönderdi.
27 Şubat: CHP ve DSP, üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getiren anayasa değişikliğinin iptali veya yok hükmünde olduklarına karar verilmesi ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.
28 Şubat: Üniversitelerarası Kurul’un olağanüstü toplantısı sonrasında açıklanan bildiride, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan’a “Türk üniversitelerini temsil edemez konuma geldiği” gerekçesiyle istifa çağrısında bulunuldu.
14 Mart: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, “laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği” iddiasıyla AK Parti’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. Gazete manşetleri ve “google” bilgilerinden oluşan iddianamede Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 71 kişi hakkında siyasi yasak isteminde bulunuldu.
15 Mart: Sabah: “Meclisi de Kapatın!”
30 Temmuz: Anayasa Mahkemesi, AK Parti’nin kapatılması istemiyle açılan davayı karara bağladı. Anayasa Mahkemesi’nin 6 üyesi partinin “kapatılması”, 5 üye ise “kapatılmaması” yönünde oy kullandı. Gerekli çoğunluk sağlanamadığı için AK Parti kapatılmadı.

2009
25 Mart: Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu, seçim çalışmaları için Kahramanmaraş’tan Yozgat’a götüren helikopter, bilinmeyen bir nedenle düştü.
27 Mart: Muhsin Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopterin enkazı, kazadan 47 saat sonra köylüler tarafından bulundu. Aramaların yanlış yerde yapıldığı ortaya çıktı. Yazıcıoğlu ve 5 kişi vefat etti.
21 Temmuz: YÖK Genel Kurulu, meslek liselilere uygulanan farklı katsayı uygulamasını kaldırdı.

2010
4 Şubat: Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında 7 Temmuz 1997 tarihinde imzalanan ve askere toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren 28 Şubat ürünü EMASYA protokolü kaldırıldı.
5 Ekim: YÖK, başörtülü olduğu gerekçesiyle, öğrencisini dersten çıkaran öğretim üyesi hakkında disiplin soruşturması yürütüleceğini açıkladı.

2011
27 Şubat: Saadet Partisi Genel Başkanı ve Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Ankara’da tedavi gördüğü hastanede 85 yaşında vefat etti.
2 Mart: Taraf: “28 Şubat’ın Ruhuna El Fatiha”